Tuesday, November 23, 2021

Berapa Harga Lembu

Assalamu'alaikum Wrmbth, Harga lembu aqiqah bagi bulan November 2011 adalah bergantung pada baka saiz dan beratnya. Harga lembu aqiqah ini jauh lebih murah daripada harga kambing iaitu RM750~800 bagi pakej siap sembelih lapah dan hantar jika anda berjaya mencukupkan 7 bahagian lembu tersebut yang kebanyakan masanya tidak berjaya dibuat.

Jadi, apa penyelesaiannya kepada harga lembu aqiqah dan kambing aqiqah ini? Hubungi Kami di UMM BARAQAH RESOURCES untuk harga lembu dan kambing terbaik. Insyaallah kami akan uruskan. Bagi tempahan lembu perlu seawal yang boleh insyaallah. HUBUNGI UMMBARAQAH
Lembu Aqiqah
Permintaan Lembu Dikalangan Umat Islam Menggalakkan
Permintaan Lembu Dikalangan Umat Islam Menggalakkan
Kenapa Harga lembu Aqiqah lebih murah daripada kambing? Bekalan kambing tempatan tidak mencukupi dan kos makanan dan lain-lain untuk menternak kambing di Malaysia sangat tinggi jika dibandingkan dengan harga kambing import. Pada tahun 2008, harga kambing import yang tiba di Lapangan Terbang dan Pelabuhan berada disekitar RM400-500 minima. Pada tahun 2011 (kini) harga kambing yang tiba di Malaysia adalah RM600. Peningkatan yang sangat banyak. Tahukan anda Harga Kambing pada zaman nabi SAW adalah 1 dinar emas dan tetap bertahan sehingga kini. Terbukti emas memang kalis inflasi atau sesuatu yang tidak kena berlaku pada ekonomi Malaysia dan dunia. Kerana Harga Lembu Aqiqah dan Kambing Aqiqah bergantung kepada tukaran mata wang asing diseluruh dunia.
Bagaimana pula harga lembu aqiqah dan kambing akan naik? Harga lembu dan kambing untuk aqiqah dan korban akan naik seiring dengan kadar inflasi sesebuah negara yang terlibat dan kadar mata wang asing. Contohnya dalam kes ini lembu dan kambing diimport dari ke Malaysia dariapada Australia. Jika matawang Australia naik maka harga lembu dann kambing akan naik, sebaliknya jika Matawang Ringgit Malaysia (RM) turun maka harga lembu dan kambing jua akan naik. Jadi kita buat sendiri penilaian samada ekonomi australia yang berubah ataupun Malaysia? Harga kambing lembu aqiqah akan berterusan naik seiring dengan pertambahan tahun kerana populasi umat islam di Malaysia semakin naik maka permintaan juga bertambah. Permintaan yang melebihi barangan dipasaran akan merendahkan kuasa beli pengguna dan menyebabkan kadar inflasi meningkat.
harga lembu aqiqah
Lembu yang cukup syarat umtuk aqiqah dan korban

Bila pula harga kambing dan lembu aqiqah akan turun? Seperti diterangkan diatas, supaya harga kambing dan lembu turun keadaan sebaliknya perlu timbul iaitu permintaan perlu kurang dari barangan ataupun matawang Malaysia meningkat dan Australia menurun. Dasar kerajaan Malaysia juga memainkan peranan dalam merancakkan perkembangan sektor penternakan. Gejala rasuah dan birokrasi hendaklah dihapuskan kerana ia hanya menganiaya penternak dari berkembang. Lihat sahaja korea selatan yang memberikan sokongan padu kepada rakyatnya untuk berkembang. Sektor pertanian disana amatlah maju dibandingkan dengankeadaan di Malaysia. Akhir tahun2011 ini kita digemparkan dengan penyelewangan wang dana kerajaan untuk projek penternakan untuk membeli banglo dan siasatan masih dijalankan. Mentaliti ini akan merosakkan perkembangan negara kita. Tidak hairanlah harga lembu aqiqah dan kambing aqiqah semakin meningkat.
harga lembu aqiqah
Harga Lembu Aqiqah biasanya RM2600-3500 bergantung kepada berat dan saiz

Mengapa pula Harga Lembu Aqiqah lebih kompetetif daripada harga kambing dipasaran? Sedia maklum masyarakat kita lebih gemar menggunakan kambing untuk melaksanakan aqiqah. Ini kerana menggunakan kambing untuk aqiqah adalah lebih afdhal dan disebut didalam hadis nabi SAW. Permintaan yang tinggi ini juga menyebabkan inflasi. Majoriti pasaran kambing di Malaysia adalah untuk aqiqah dan permintaan daging kambing tidak menggalakkan kerana stigma masyarakat di Malaysia yang mengaitkan kambing dengan darah tinggi. Daging kambing adalah daging terbaik (lebih baik daripada ayam dan lembu) tetapi cara masakan rakyat Malaysia yang berminyak dan bersantanlah yang memburukkan kesihatan. Permintaan daging lembu di Malaysia pula adalah tinggi lebih lebih lagi semasa musim perayaan Hari Raya Korban untuk ibadat korban. Import lembu yang mencukupi daripada Thailand dan Australia membuatkan harga lembu aqiqah lebih rendah secara relatif kepada kambing aqiqah.

Persoalannya, jika harga lembu aqiqah lebih rendah daripada kambing, kenapa ramai rakyat kit tidak memilih lembu? Walaupun wujudnya pandangan negatif pada daging kambing sebagai penyebab penyakit tekanan darah tinggi, tetapi tidak dapat disangkal lagi daging kambing memang lebih lazat daripada lembu. Lihat sahaja hidangan kambing golek, kari kambing dan sup kambing tetap mendapat empat di hidangan kegemaran rakyat Malaysia.Dari segi hukum islam pula, lembu mempunyai 7 bahagian aqiqah dan kambing 1 bahagian sahaja. aqiqah untuk anak lelaki adalah 2 bahagian manakala anak perempuan satu bahagian. Kesukaran mencukupkan 7 bahagian lembu inilah yang telah merencatkan permintaan lembu aqiqah di Malaysia.
lembu aqiqah
Lembu Baka BrahmanBerapakahJenis dan Harga Lembu Aqiqah yang terdapat dipasaran? Walaupun terdapat pelbagai jenis baka lembu dan harganya sudah tentu berbeza bergantung kepada berat dan saiznya, disini saya sediakan sedikit maklumat lanjut sebagai rujukan anda. Harga Lembu aqiqah dibawah ini dibuat pada November 2011 selepas Hari Raya Aidil Adha dan mungkin berubah semasa tuan-puan membaca artikel ini. Baka dan maklumat adalah seperti berikut:
harga lembu aqiqah
Baka lembu jenis ini adalah dari jenis BRAHMAN dan berasal dari India. Teringat pada penggusti WWF “The Rock” Yang menggunakan Tagline The Brahman Bull. Inilah lembunya, dengan saiz yang besar dan tidak kalah anak gajah baka ini memang banyak dagingnya. Warna lembu ini biasanya putih, kelabu dan merah. Ciri-ciri ketara pada baka lembu ini adalah bonggolnya yang besar dan telinga yang panjang. Lembu Brahman cepat menyesuaikan diri dengan persekitaran dan digemari penternak tempatan. Harga lembu aqiqah dan korban dari baka ini sudah tentu mahal harganya kerana beratnya boleh melebihi 300kg. Jumlah dagingnya yang banyak dan menjadi pilihan bagi peniaga daging. Harga Bagi lembu jenis ini pada berat 250kg adalh RM3000 (Bergantung pada lokasi anda, harga ini di Klang Selangor).

harga lembu aqiqah
Lembu Baka Kedah Kelantan atau KK

Baka Lembu jenis KK atau Kedah Kelantan ini adalah baka tempatan dan banyak terdapat disekitar Malaysia. Warnanya Coklat kekuningan ataupun Hitam. Berat lembu ini yang biasa digunakan untuk korban akikah dan aqiqah adalah 200-250kg. Harga lembu aqiqah hidup sahaja adalah diantara RM2600-2800. Baka ini menjadi pilihan tempatan kerana ia tahan dengan cuaca Malaysia dan saiznya yang sesuai dengan kemampuan.


harga lembu aqiqah
Baka lembu Brahman Cross atau Kacuk
Baka lembu dalam gambar diatas ialah BRAHMAN CROSS atau pun Brahman Kacuk. Dinamakan Brahman kacuk kerana ia sudah dikacukkan dengan baka tempatan untuk menyesuaikannya dengan cuaca Malaysia. Ini adalah antara faktor penting yang diambil kira oleh penternak supaya ternakan lembu tidak terkejut dengan perubahan cuaca.

harga lembu aqiqah

Gambar diatas menunjukkan lembu baka Hereford. Baka ini biasanya dikacukkan bersama baka Kedah Kelantan (KK). Bulunya berpintal dan mempunyai tanduk yang pendek. Lembu baka ini jinak dagingnya berkualiti tinggi dan cepat membesar. Lembu ini juga cepat membiak. Saya secara peribadinya belum pernah berkesempatan melihat baka ini secara langsung dan harga lembu aqiqah dan korban baka ini juga tidak diketahui. Insyaallah kelak selepas berjumpa akan saya tambah disini.

Bilakah musim harga lembu aqiqah dan korban meningkat tinggi? Sudah tentu semasa musim perayaan terutama semasa musim haji. Bagi mengelakkan harga yang terlalu tinggi, carilah lebih awal sebulan dua daripada musim puncak.


Bagaimana proses pembelian dan harga lembu aqiqahditetapkan? Disarankan supaya tuan-puan semua melawat kandang lembu dan kambing dan lihat sendiri lembu-lembu ini disana. Buat sedikit bacaan diinternet untuk mendapat sedikit pencerahan. Setelah anda bersetuju dengan lembu dan harga ditawarkan, buat pembayaran deposit sekurang-kurangnya 50% daripada harga lembu dan pastikan mendapat resit bayaran. 

No comments:

Post a Comment